Želite da znate ko vas prati preko vašeg smartfona? Evo kako to da saznate!


Kako bi ih aktivirali, trebate ih unijeti na isti način kao kad unosite kod za pregledanje stanja kredita.

*#21#
Ovaj će vam kod otkriti da li su vaši pozivi, poruke i drugi podaci preusmjeravani na druge uređaje. Prikazat će status različitih oblika preusmjeravanja, kao i broj na koji se informacije preusmjeravaju. Ovom opcijom se često služe ljubomorni partneri i roditelji koji žele djecu zaštititi od neželjenih sadržaja ili kriminalaca, ali može se dogoditi i da neko zlonamjeran namjesti preusmjeravanje na telefonima starijih osoba kako bi se dokopao njihovih podataka, saznao više o njihovim navikama i običajima i tome slično.
*#62#
Ukucajte ovaj kod ako želite saznati gdje su preusmjereni vaši pozivi, poruke i podaci, ukoliko vam se čini ako se čini da niko ne može da vas dobije.
##002#
Ovo je univerzalni kod za isključivanje svih vrsta preusmjeravanja na vašem uređaju. Nije loše ukucati ga prije no što se nađete u zoni roaminga.
*#06”
Uz pomoć ovog koda saznat ćete IMEI broj vašeg telefona. IMEI je kratica za International Mobile Equipment Identifier, što je naziv za broj pomoću kojeg možete prepoznati je li pronađeni/ukradeni telefon vaš i to dokazati. Kad je uključen njegova lokacija automatski se prenosi mrežnom operateru, čak i ako je u smartfonu nova kartica SIM. Sazna li neko drugi vaš IMEI broj, može otkriti o kojem se modelu radi te karakteristike vašeg uređaja.
Postoje posebni kodovi pomoću kojih drugi ljudi mogu pratiti na kojoj ste lokaciji, kao i da vide da li vas prati neko. Ovo su ti kodovi:
iPhone kod: *3001#12345#*
Android kod: *#*#4636#*#* ili *#*#197328640#*#*

Prvi korak: otvorite kategoriju UMTS Cell Environment, pa zatim UMTS RR info i potom zapišite sve brojeve koje ćete naći pod Cell ID. Ti brojevi označavaju bazne stanice u blizini. Vaš se smartfon automatski spaja na onu među njima koja šalje najbolji signal.
Drugi korak: vratite se u glavni meni i kliknite na tab MM info, pa zatim na Serving PLMN. Zapišite brojeve pod Local Area Code (LAC).
Treći korak: uz pomoć ova dva broja i običnog web odredišta (četvrti tab s lijeve strane) možete na mapi odrediti lokaciju bazne stanice s kojom je vaš telefon povezan.
Sumnjivce tražite među mobilnim baznim stanicama (obično kombiji ili mini autobusi s velikom antenom). Takva se vozila obično koriste za pokrivanje muzičkih festivala i lokacija slabo pokriveni internetom.
Izvor : Haber.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe