SVE ZBOG DRUŠTVENIH MREŽA: Mladi se danas se*saju manje od svih generacija od 1920. godine


To je u suprotnosti s predodžbama o generaciji navučenoj na se*s, kakve šire mnogi konzervativci, ali i neke savremene aplikacije za traženje partnera poput Tindera i Grida, prenosi “Index“…
Stručnjaci sa Univerziteta Florida Atlantic u istraživanje su krenuli uvjereni da su mladi danas promiskuitetniji od svojih roditelja. Međutim, rezultati su ih iznenadili. Pokazali su da oko 15 posto mladih u dobi između 20 i 24 godine nije imalo se*sualnog partnera još od 18. godine života. Za poređenje, samo je šest posto mladih rođenih u 60-ima u istoj su dobi bilo spolno neaktivno.
Ova studija je u ozbiljnoj suprotnosti s raširenom predodžbom prema kojoj su milenijalci navučena generacija kakvu šire aplikacije za traženje partnera poput Tindera prema kojima mladi traže samo kratke veze i učestali slobodan se*s“, rekla je Ryne Sherman, koautorica istraživanja, profesorica psihologije na Charles E. Schmidt College of Science na Florida Atlantic University.
Mada je studija provedena u SAD-u, slični trendovi bilježe se i u razvijenim evropskim državama. Na primjer u Velikoj Britaniji 2014. godine zabilježeno je oko 23.000 slučajeva tinejdžerske trudnoće, koliko ih je posljednji put bilo prije 45 godina.
Porast spolne neaktivnosti
Istraživanje je pokazalo da je porast spolne neaktivnosti, kada se usporede generacije 60-ih i 90-ih, veći kod žena (sa 2,4 posto na 5,4 posto) nego kod muškaraca (sa 1,7 posto na 1,9 posto). Zanimljivo je da porast nije zabilježen kod crnaca (ostao je na 2,6 posto) dok je kod bijelaca značajno porastao (sa 1,6 posto na 3,9 posto). Također je utvrđeno da su spolno neaktivniji mladi koji pohađaju koledže.
Rezultati istog istraživanja pokazali su i da mladi sporije sazrijevaju – da kasnije dobivaju vozačke dozvole, kasnije nalaze plaćene poslove i sl.
Naučnici u svom radu ističu da je njihovo istraživanje utvrdilo da ovakvi trendovi nemaju veze s nekim promjenama u normama se*sualnog ponašanja.
Vjeruju da se pojava može objasniti nizom različitih razloga, među ostalim činjenicom da milenijaci imaju bolje spolno obrazovanje i razvijeniju svijest o spolno prenosivim bolestima poput HIV-a, da zahvaljujući tehnologiji imaju lakši pristup po*nografiji, te da čak drugačije definiraju što je se*s, a što nije (na primjer oralni naspram penetrativnom).
Neki stručnjaci smatraju da bi ovi trendovi također mogli biti posljedicom činjenice da se socijalizacija mladih sve više vodi preko društvenih mreža, što neki nazivaju “Facebook efektom“. Današnji mladi više se druže preko ekrana, a manje vremena provode zajedno na ulici ili u klubovima tako da je čak i teorijska šansa za slučajan spolni kontakt manja.

Objavi komentar

0 Primjedbe