Ukidaju se table “Dobrodošli u Republiku Srpsku“ ?


Uskoro će na svim graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini stajati zastava i obilježja države BiH, što dosada nije bio slučaj. Kada, na primjer, iz Crne Gore preko graničnog prelaza Sitnica kod Trebinja ulazite u BiH, dočekuje vas velika tabla sa ćiriličnim natpisom “Dobro došli u Republiku Srpsku“ i engleskom „Welcome to Republic of Srpska“, a nigdje nema nikakvog obilježja BiH.
Kako je potvrdio načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević, kada je riječ o državnim obilježjima na graničnim prelazima, na njima moraju stajati sva obilježja države BiH.
To je potvrdila i portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković, koja je rekla da je Savjet ministara BiH u martu 2016. zadužio sve bosanskohercegovačke institucije da preduzmu mjere radi otklanjanja uočenih nedostataka ili nepravilnosti pri isticanju zastava BiH na institucijama, graničnim prelazima i diplomatsko-konzularnim predstavništvima.
“Granična policija BiH zadužila je sve organizacione jedinice da uklone uočene nedostatke i zamijene zastave, te su podijeljene 144 nove zastave za jarbole i 105 novih zastava za smještajne objekte organizacionih jedinica“, kazala je Dujkovićeva.
Naglašava da na graničnom prelazu ne može stajati samo tabla s nazivom nekog od bosanskohercegovačkih entiteta ili zastava entiteta, a da nisu postavljene tabla i zastava Bosne i Hercegovine.
Bosna i Hercegovina ima 83 granična prelaza, od čega je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični saobraćaj. U međunarodne granične prelaze se ubrajaju i četiri međunarodna aerodroma u BiH — Sarajevo, Tuzla, Mostar i Banjaluka.
Izvor : Fena

Objavi komentar

0 Primjedbe