Prvi seksualni partner tinejdžera uskoro bi mogao biti robot


Tinejdžeri bi za nekoliko godina mogli izgubiti nevinost sa seksualnim robotima, predviđa profesor robotike Noel Sharkey sa Univerziteta u Sheffielud. Upozorio je kako androidne seksualne lutke imaju uništavajuće posljedice za društvo.

"Nije problem imati seks sa mašinom, ali ako je to vaš prvi put i vaša prva veza? Šta mislite o suprotnom spolu? Šta je žena ili muškarac? To će postati sastavni dio stvarnog života sprečavajući ljude da imaju normalne veze s ljudima", rekao je Sharkey.

Seksualni roboti koji izgledaju poput ljudi već se nalaze na japanskom i američkom tržištu. Profesor Sahrkey je kazao kako se ove lutke ne bi trebale prodavati djeci ispod 16 godina, ali da će neizbježno "pasti u ruke" tinejdžera. 

"Seksualni roboti su pristupačni sada i bit će još više u narednih 10 godina. Mislim da će biti dobna granica, ali ako vaši roditelji ili neko drugi blizak imaju tu igračku onda bi je mogli krišom koristiti, što se često s tinejdžerima i dešava", upozorio je. 


Robotske seksi lutke trenutno nisu dostupne svuda , a model ženskog robota Rocky prodaje se po cijeni od 8,8 hiljada eura u SAD-u. Lutke se mogu oblačiti, a firma nudi različiti spektar boje kože, oblika lica i boje kose. Ipak, nezavisni roboti koji mogu "misliti" i ponašati se kao ljudska bića tek su na putu kreiranja.

Britanska ekspertica za robote Kathleen Richardson sa Univerziteta De Montfort pozvala je na zabranu uvoza seksualnih lutki ovog tipa u Velikoj Britaniji.

"Vjerujemo da bi kreacija ovakvih robota proizvela štetu vezama između muškaraca i žena, odraslih i djece, muškarca i muškarca i žene i žene", kazala je Richardson.

Izvor : klix

Objavi komentar

0 Primjedbe