Mali savjeti bosanskih kuhara: Kako pripremiti savršeno meso na roštilju


Praznik rada, 1. maj, idealan je dan za "mesaroše" i sve one koji uživaju u roštilju i pripremanju mesa na ovaj način. Ekipa portala Klix.ba posjetila je ovom prilikom jednu sarajevsku ćevabdžinicu, te razgovarala i sa drugim bh. kuharima i stručnjacima za pripremu mesa.


Zaim Merdan, šef kuhinje u jednom sarajevskom hotelu i član Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine, podijelio je s nama nekoliko osnovnih savjeta kad je u pitanju pripremanje mesa i mesnih prerađevina na roštilju.

"Budući da ljudi obično meso kupuju gotovo, u mesnici, o tome nema posebne brige i najbitnija stvar nam je dobra vatra. Osnovna stvar u pripremanju mesa na roštilju jeste da se nikad ništa ne smije staviti na hladan roštilj. Roštilj se mora dobro ugrijati da bi se na njemu počelo pržiti, a važno je da ne bude ni previše vreo, tako da moramo obratiti na umjerenost vatre", pojašnjava Merdan.


Budući da su ćevapi vrsta mesa koje se najviše kupuje i jede za 1. maj, ovaj je kuhar s nama podijelio osnovni trik za pripremu ovog popularnog bosanskog jela.


"Ćevapi se na roštilju moraju neprestano vrtjeti, kako ne bi zagorjeli na jednoj strani, a iznutra ostali sirovi."

Kad je u pitanju faširano meso, popularne su i pljeskavice, a kod njih vrijedi pravilo da trebaju biti što tanje, budući da dosta ljudi, navodi naš sagovornik, griješi i prži debele pljeskavice.

"To vrlo lako možete napraviti u mesnici pritiskom daske na foliju, pa je takva pljeskavica na roštilju gotova jako brzo, sočna je i pečena za minut, dva".

Na roštilju možemo pripremati i kotlete i pileće filete.

"To je za one koji čuvaju liniju i ne žele da jedu masno", našalio se Merdan.

Piletinu je, savjetuje, najbolje marinirati prije prženja.

"Piletinu je potrebno isjeći tanko, na debljinu od oko pola centimetra, posoliti i pobiberiti, staviti u ulje i ostaviti da se marinira preko noći ili pet, šest sati prije prženja. Može se dodati i začin, mada ja preporučujem samo so i biber. Ista stvar je i sa kotletima. Kad odleži - baca se na roštilj. Po pravilu se ovo meso na roštilju okreće samo jednom", pojašnjava Merdan.Hamid Kurjaković, stručni savjetnik za sigurnost i kvalitet hrane, u razgovoru za Klix.ba ističe kako je u spremanju mesa najvažnija stvar da ono prođe termičku obradu. 

"Veoma često koristimo piletinu, budući da je ona najpovoljnija za naše budžete, te je važno znati da piletina traži najveću i najjaču termičku obradu", kaže Kurjaković.

Piletinu je najbolje, savjetuje, marinirati u začinima sa malo ulja, da bi meso upilo začine, te kako bi ga bilo lakše pripremiti. 

Potrebno je obratiti pažnju na izgled mesa prilikom kupovine - ono bi trebalo biti u frižideru i izgledati svježe. 

"Kad krećemo na put do vikendice ili mjesta na kojem ćemo proslavljati 1. maj, važno je da to meso bude rashlađeno, kako se ne bi kontaminiralo od mjesta polaska do mjesta konzumacije. Jako je bitno da brinemo o čuvanju mesa na hladom i preporučujem da se koristi i malo povrća uz to meso", kazao je Kurjaković kroz smijeh.


Izvor : klix

Objavi komentar

0 Primjedbe