LIJEČENJE ALKOHOLIZMA: POMOĆ KOD LIJEČENJA OVISNOSTI O ALKOHOLU. ŠTA SUZBIJA ŽELJU ZA ALKOHOLOM?


LIJEČENJE ALKOHOLIZMA: POMOĆ KOD LIJEČENJA OVISNOSTI O ALKOHOLU. ŠTA SUZBIJA ŽELJU ZA ALKOHOLOM?
Pomoć iz prirode kod liječenja ovisnosti o alkoholu…
Liječenje alkoholizma sastoji se u odvikavanju od uzimanja alkohola. U tom teškom i dugotrajnom procesu pomažu, navodno, i neke biljke. Smatra se da one imaju sposobnost suzbijanja želje za alkoholom, čak i kod osoba koje su naviknute na uzimanje alkohola
Alkoholizam nije samo često i prekomjerno uživanje alkohola već i stanje psihičke i fizičke ovisnosti o alkoholu. Njegovo djelovanje na organizam razlikuje se od osobe do osobe, a ovisi o brojnim faktorima, kao što su na primjer tjelesna težina i građa osobe, uzimanje lijekova, naviknutost na konzumiranje alkohola kao i mogućnosti jetre da razgradi alkohol.
Alkohol, sam po sebi, je štetan. On oštećuje u prvom redu srce, krvne žile, mozak i živce, povisuje krvni pritisak te uništava jetru i čitav probavni trakt.
Učinak alkohola na fizičke i mentalne funkcije organizma mijenja se s količinom popijenog alkohola. Sasvim mala količina alkohola u krvi obično izaziva opuštenost i veselje. Što se stanje pijanstva pojačava, osoba sve više gubi kontrolu, a posljedica je često trovanje alkoholom.
Upozoravajući simptomi trovanja alkoholom su nestanak osjećaja euforije, kojeg zamjenjuje stanje tjeskobe, straha, depresije i nemira, velike smetnje u motoričkim funkcijama, zamućeni vid, neosjetljivost na bol, mučnina i povraćanje. Može doći i do nesvjestice, a u posljednjoj fazi trovanja alkoholom nastupaju koma i smrt.
RECEPTI
Čaj od angelike
POTREBNO JE: 2 kašičice korijena angelike i 2,5 dl hladne vode.
Usitnjeni suhi korijen angelike preliti hladnom vodom, zakuhati i lagano kuhati 2-3 minute. Pokriveno ostaviti da odstoji 5 minuta i procijediti. Nezaslađeni topli čaj uzimati 2-3 puta na dan.
Čajna mješavina za suzbijanje želja za alkoholom
POTREBNO JE: 20 g listova ružmarina, 20 g listova timijana, 10 g cvjetova nevena, 10 g sjemenki gorušice, 10 g plodova komorača i 3 dl hladne vode.
Usitnjeno suho bilje, zdrobljene sjemenke gorušice i zdrobljene plodove komorača pomiješati. 1 kašiku čajne mješavine preliti hladnom vodom, zakuhati i kratko prokuhati. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Topli čaj uzimati 2-4 puta na dan.
Prašak od cvjetova vinove loze
Cvjetove vinove loze dobro osušiti i samljeti u prah. Uzimati 2 puta na dan na vrhu noža, ujutro na prazan želudac i naveče prije spavanja.
Čaj od pasiflore
POTREBNO JE: 1 čajna kašičica pasiflore i 2,5 dl prokuhane vode.
Usitnjene suhe nadzemne dijelove pasiflore, zajedno s cvjetovima i plodovima, preliti sa 2,5 dl prokuhane vode. Pokriveno ostaviti da odstoji 10-15 minuta i procijediti. Čaj uzimati 2-4 puta na dan.
Alkohol uzrokuje upalu gušterače kod žena
Istraživanja su pokazala da žene u posljednjih 10 godina sve više dostižu muškarce u konzumiranju alkohola.
Jedna od negativnih posljedica je i sve veći broj žena s kroničnom upalom gušterače – kojoj se ne zna uzrok.
Simptomi ove bolesti u početnoj fazi su probavne tegobe i nepodnošenje nekih prehrambenih proizvoda. Uzrok je oštećena gušterača koja više ne može proizvesti dovoljno probavnih enzima.
(aura.ba)

Objavi komentar

0 Primjedbe