Kad pročitate ovo, više NIKAD nećete naručiti piće S LEDOM u kafiću


Svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u švajcarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava zakonske zdravstvene standarde i sadrži fekalne bakterije poput ešerihije koli, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje hemičara švajcarskih kantona (VKCS).

Rezultate hemijske analize leda iz barova širom Švajcarske prema studiji koja će ovih dana biti i sužbeno publikovana objavio je u nedelju list SonntagsBlick.

Analiza je pokazala da 26 odsto uzetih uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su ešerihija koli, pseudomonas i enterokoki, a oni mogu izazvati gastrointestinalne probleme.

Predsednik udruženja švajcarskih hemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati ukazuju na nehigijenske uslove rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima, te loše održavaju i čiste, a ne na kvalitet vode.

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnete prijave, zbog ocene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali. No, s time se ne slaže jedna od vodećih švajcarskih udruženja za zaštitu potrošača.

Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba sa oslabljenim imunitetom, kazala je direktorka te udruženja Sara Stalder.

Ona predlaže da švajcarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često čine.

- Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno. To očekujemo u inostranstvu, tako se moramo ponašati i u Švajcarskoj – dodala je Stalder.

(Telegraf.rs)

Objavi komentar

0 Primjedbe